
Tilbakeblikk på året 2020
Vi ønsker alle våre besøkende, publikummere, følgere, samarbeidpartnere og venner et riktig godt nytt år! Her er et tilbakeblikk på det helt spesielle året 2020.
Det har vært et spesielt år for oss alle, men til tross for en lang periode med nedstenging, kan vi se tilbake på et år med mange flotte begivenheter. Sammen med gode samarbeidspartnere har vi avholdt en rekke arrangementer, der både kjente og mindre kjente artister og kunstnere har fått utfolde seg. Her får du et lite tilbakeblikk på året 2020.
Utstillinger 2020
I år har vi åpnet tre flotte utstillinger i vårt galleri.

Nettverksbyggeren – Elsa Laula Renberg
Gjennom utstillingen ble vi kjent pionerkvinnen Elsa Laula Renberg – en nettverksbygger av de sjeldne. På Samenes nasjonaldag, 6. februar, åpnet vi utstillingen som presenterer Elsa Laula og hennes iherdige arbeid for det samiske folk. Under åpningen kjørte vi også radiokino «I Elsa Laulas fotspor gjennom Sápmi».

Nord-Troms i sort og hvitt av Jan R. Olsen
Naturfotograf Jan. R. Olsen fra Kåfjord, har jaktet på det magiske lyset her nord gjennom alle årstider. Senter for nordlige folk var stolt over å være først ute med å presentere utdrag fra hans arbeider gjennom en utstilling i vårt galleri.
Les mer om utstillingen Nord-Troms i sort og hvitt
Landskapt av Terje Roalkvam
Naturmaterialer fra Nord-Troms sammen med samtidsmaterialet aluminium, er utgangspunktet for utstillinga Landskapt av den anerkjente kunstneren Terje Roalkvam.
Utstillinga åpnet i oktober i samarbeid med Nord-Troms museum, og vil stå et stykke inn i 2021.
Les mer om utstillingen Landskapt
Konserter 2020
Til tross for at vi måtte avlyse noe, har vi i år sammen med dyktige samarbeidspartnere, kunne tilby en rekke av konserter med både verdenskjente artister, fremmadstormende nykommere, og unike musialske prosjekter. Selv om flere har blitt avholdt nærmest uten publikum tilstede, har flere tusen fulgt oss digitalt fra sine hjem.
Stream Sápmi
Da Norge stengte ned slo Riddu Riđđu og senteret seg sammen for å kunne tilby publikum en serie med digitale konserter.
Samtidig gjorde vi det mulig for samiske artister, og også teknikere, å sikre seg litt inntekt i en tid da de fleste har mistet sine oppdrag.
Til sammen fulgte rundt 6000 streamingen på Riddu Riđđus og senteres Facebook og Youtube kanaler. I tillegg hadde vi en del publikum i vår kultursal.
Takk til Norsk kulturråd og Sametinget som med sin støtte gjorde dette mulig!
Artistene som opptrådte var:
Emil ja Lávre
Først ute var unge Emil Karlsen fra Storfjord og Lávre Eira fra Kautokeino. Disse to utgjør et nytt musikalsk samarbeid i Sápmi, og jobber blant annet med et album som utforsker drømmeverden i gamle dager og i dagens tid.
Katarina Barruk med gjesteartist Hilda Länsman
Svenske Katarina Barruk er en av Sábmies mest fremadstormende artister. Med seg på scenen hadde hun Hilda Länsman. Sammen trollbandt de publikum med sin kraftfulle musikk.
Katarina Barruk skriver og synger på umesamisk, et språk som ligger på UNESCOs liste over kritisk utrydningstruede språk
Manin Jeanine
I tredje episode av konsertserien Stream Sápmi var det en annen unik musikalsk duo som overtok scenen. Risten Anine K. Gaup og Silje Jeanette N. Stavdal Manin Jeanine henter inspirasjon fra sin kulturarv, og kombinerer samisk og nynorsk i sin musikk.
Mari Boine
Klart vi var stolte da vi kunne avslutte Stream Sápmi med Sápmis mest kjente og markante artist. Mari Boine har trollbundet publikum og inspirert urfolksartister verden rundt med sin musikk.
Dette ble en konsert i verdensklasse, og ble fulgt av publikum fra flere verdensdeler.
Andre konserter

Fotefar og Pål-Are Bakksjø Trio – Om og Men
Vi gikk høsten i møte med med et et stjernelag innen folkemusikk! Målselv-trio med sang, fele og gitar, møtte Bodø-trio med sang, trommer og bass.
Dette ble en herlig og morsom opplevelse, der artistene satt ord på livets -opp og nedturer. Visene ble krydret med nye slåtter fra Ragnhild Furebotten, og alt ble framført av et strålende knippe musikere.
Samisk språkuke
Sammen med Giellasiida – Samisk språksenter i Kåfjord kunne vi tilby to konserter med to Sápmis største musikere, nemlig Wimme Saari og Tapani Rinne. Konsertene var en del av de mange aktivitetene som fant sted under Samisk språkuke i oktober.
Sammen har de sluppet mange album med viktig samtidsmusikk.Ved å blande tradisjonell joik, electronica og jazz, er det en sjangrefylt hyllest til den råe skjønnheten – og sporadisk galskap – av den menneskelige tilstanden.

Wimme ja Rinne – Salmekonsert
Det ble en salig stemning i vår kultursal da selveste Wimme Saari framførte salmer med Tapani Rinne på saksofon. Dette ble en nydelig og rørende opplevelse for de mange frammøtte.
Wimme ja Rinne
Stemningen var selvsagt ikke dårligere da disse to stod på scenen og framførte sine mest populære låter i en fullsatt kultursal lørdag.

Petter Carlsen
Plateaktuelle Petter Carlsen fra Alta spilte både nye og gamle låter for et entusiastisk publikum i slutten av november.
Albumet The Sum Of Every Shade, er en sammenblanding av Carlsens tidligere musikkprosjekter, og byr på store musikalske variasjoner og kontraster.
Lyd i Mørketid
Dette ble like magisk som lovet på forhånd i en fullsatt sal! Landsdelsjoikere; Ingá-Máret Gaup-Juuso og Niko Valkeapää, trollbant publikum med vakker sang og joik, og med seg hadde de et strålende orkester.

Kåfjordkoret
Vi takker Kåfjordkoret som avsluttet konsertåret på senteret og fikk oss i julestemning 15. desember.

Andre arrangementer 2020
QUIZ
Publikum fikk testet ut sine kunnskaper om Nord-Troms, da vi inviterte til quiz-aften i mai. Noen publikummere deltok fra kultursalen på senteret, mens deltakere fra hele Nord-Troms spilte kahhoot via livestreaming. Nord-Troms egen quizmaster Bjørn Arne Olsen hadde regien og samtalte Kåfjords skilegende Jan Lindvall.
Det ble et spennende oppgjør mellom mange lag.
Boksamtale med Ellen Thorsdalen
Oppfølgeren til boka «Mors døtre» (2018) kom endelig i høst, og denne hadde mange ventet på. Ellen Thorsdalen samtalte med publikum om boka «Krigen og lengselens galskap».

Musikkforestilling: Elmines brev
I slutten av september kunne vi i samarbeid med Halti kvenkultursenter tilby forestillingen «Elmines brev».
En vakker og rørende liten forestilling om den kvenske innvandringen til Norge på 1800-tallet, sett fra Elmines ståsted. Stykket mange historier og refleksjoner rundt identitet.

Prisbelønte filmer
Søstrene Ingir Bål og Marja Bål Nango mottok i 2020 prisen for beste internasjonale kortfilm under Palm Springs Internasjonale film festival. I samarbeid med Giellasiida kunne vi under Samisk språkuke vise denne viktige filmen om overgrep mot kvinner i samisk miljø.
Publikum fikk også se to andre filmer av Marja Bål Nango: Halvt ditt, halvt datt og Hilbes biigá, for sistnevnte ble Nango tildelt debutantprisen Skårungen under Tromsø filmfestival i 2015.
Historieseminar: Fornorskning, krig og revitalisering – Fortellinger fra Kåfjord
Sammen med Kåfjord kommune v/ prosjektet Den samiske pasienten kunne vi invitere til historieseminar både fysisk og digitalt.
Rundt 1000 har fått med seg de viktige fortellingene fra Kåfjord. Dyktige foredragsholdere gav oss innblikk i historien før og etter fornorskningen, krigen og revitalisering. Vi fikk høre sterke og vkitige historier fra tidsvitner.
Takk til alle som bidro!
Sommerkafé og sjøsamisk mat
Også på vårt kjøkken har det vært full aktivitet dette året. Gjennom hele sommeren ble det servert nydelige, sommerlige retter i vår kafé. Vi har tilbudt nydelig sjøsamisk mat til flere arrangementer, og laget lærerike filmsnutter med tradisjonelle retter fra vårt område.
