
Vandreutstilling: Tett inntil / Lahkalaga
Fra Arktis til Kalahari, fra Amazonas til Kamtchatka har barn gjennom historien blitt båret mot foreldrenes kropper store deler av døgnet. Utstillingen Tett inntil / Lahkalaga dokumenterer og viser syv tradisjonelle bæremetoder og en nyere vestlig tilnærming og en vestlig tilnærming som er inspirert av det tradisjonelle.
Vandreutstilling: Lahkalaga / Tett inntil
Produsert av: Davvi Álbmogiid dálážiid musea / Samtidsmuseet for nordlige folk, 2012
Kurator: Irina Haugane
Prosjektleder: Maria Kantuta Borda
Støttet av: Norsk Kulturråd
Lahkalaga / Tett inntil dokumenterer syv tradisjonelle bæremetoder og en nyere vestlig tilnærming som er inspirert av de tradisjonelle. Bæretøyene forteller om folket, stedet og kulturen de tilhører. Materialene de er laget av sier noe om ressursene, klimaet og håndverksteknikkene, mens den visuelle utformingen gir et innblikk i folkets estetikk og semiotikk. De syv bæremetodene kommer fra forskjellige deler av verden.
Bæreteknikkene i seg selv, deres egenart og hvordan de brukes formidles gjennom plakater med bilder og tekst, digitale bildeskjermer som viser teknikkene med å ta på seg bæretøyet, samt boka Tett inntil, som er produsert til utstillingen. Utstillingen er ment som en helhetlig opplevelse, der betrakterne har mulighet til å prøve ut de forskjellige metodene. Bæretøy fra de forskjellige områdene og to dukker er bidrag til denne oppfordringen.
Utstillingen består av:
9 plakater. Høyde 134 cm, bredde 250 cm.
Plakat 1: Amauti, inuittisk bærejakke
Amauti er inuittenes bærejakke og brukes i hele det sirkumpolare området, særlig i Nunavut, Kanada. I amautien sitter barnet tett mot morens rygg, beskyttet mot vær og vind av den store hetten som kan føres over dem begge.
Plakat 2: Shúkà, bæresjal fra Masaifolket
Masai-barna bæres tett mot kroppen i fargesterke tøystykker av bomull eller akryl. De tradisjonelle masai-tekstilene heter shúkà og fungerer bådes som kleplass og bæresjal, gjerne med det tynnere stoffet kanga utenpå som beskyttelse mot solen.
Plakat 3: Llijlla, bæresjal fra Andesfjellene
Quechua-kvinnene i de kalde Andesfjellene, bærer sine i firkantede vevde tøystykker kalt llijlla. Spedbarna svøpes fra topp til tå i varme tepper før de pakkes inn i llijllaen.
Plakat 4: Bilum, bæretøy fra Papua Ny Guinea
Bilumen er nasjonalsymbol for Papua Ny Guinea. Bilum betyr livmor, og har blitt symbolet for nærhet mellom mor og barn. Både kvinner og barn bærer med bilum, og de fleste papuaner har blitt båret i en som barn.
Plakat 5: Gietkka, samisk komse
Gietka eller komse er en vugge som i flere tusen år har blitt brukt av samene på Nordkalotten. Barnet svøpes inn i varme tepper og skinn før det legge i gietkkaen, og over den henger et tøystykke som mot kulden, vinden og midnattsolen.
Plakat 6: Ayi, bærerem fra Amazona
Ayi er er en bæreremme som brukes av Kayapo-indianerne i Amazonas. Remmen legges over skulderen, og barna sitter på en måte som gir fri tilgang til brystet døgnet rundt, mens moren holder på med sine daglige sysler.
Plakat 7: 2 stk Wraparound, vestlig bæresjal
Plakat 8: Nyias, bæretøy fra Nord Vietnam
Nyias er en bæresele som brukes av H`mong-folket, som holder til i den nordlige delen av Sydøst-Asia. De spirallignende broderiene på bæreselene skal beskytte barnet mot onde ånder. Mindre barn bæres foran, slik at de lett får ammet, mens større barn bæres på ryggen.

Plakat 9: Utstillingsinformasjon
Tillegg:
8 aluminiumslister monters på plakatene, oppe og nede
18 oppheng til listene, monteres på liste opp.
11 knotter til opheng av bæretøy, skrues på plakatene
8 digitale billedskjermer, høyde 18 cm, bredde 22 cm
Innhold: Powerpoint som viser hvordan man tar på seg bæretøyene. Disse kan plasseres på sokler eller lignende i tilknytning til plakatene de hører til.
7 stk bæretøy for barn i ulike varianter og størrelser
Alle kan henges på vegg
2 stk dukker til bruk for prøving av bæretøy
Ønsker du å låne? Kontakt: kjellaug@nordligefolk.no, tlf. 473 70 934
Les katalogen fra utstillingen: