• Skip to main content
  • Skip to footer

Senter for nordlige folkSenter for nordlige folk

  • Norsk
    • Samisk
  • Nyheter
  • Museum
  • Utstillinger
  • Hva skjer?
  • Leie lokaler
  • Butikk
  • Om oss
  • Norsk
  • Samisk

Ny utstilling: Dekolonisering og revitalisering i Sápmi. Ola Røe fotografier 1979 – 2019

2. februar 2023 by Åshild Birkeland

Utstillinga Dekolonisering og revitalisering i Sápmi. Ola Røe fotografier 1979-2019 omhandler Sápmis samtidshistorie. Dette er en dokumentasjon av den kulturpolitiske utviklinga i samiske samfunn, som startet med Alta kampen på 70-tallet og resulterte i at samenes status som folk ble styrket. Med dette begynte også dekoloniseringen i samiske samfunn, som fortsetter i dag.

Prosjektet er et samarbeid mellom fotograf Ola Røe, som har vært sentral i å dokumentere denne viktige perioden i samisk samtidshistorie, antropolog og kulturprodusent Jorunn Eikjok som har vært aktiv i den samiske kulturreisingen, og Davvi álbmogiid guovddáš/ Senter for nordlige folk. Utstillingen begynner med Altakampen, så Beaivváš samiske nasjonalteater, Masigruppa, Riddu Riđđu, Heini Wesslin og til slutt Nils Aslak Valkeapáá – Áillohaš.

– Jeg fikk samiske venner da jeg studerte i Tromsø på 70-tallet. Jeg satt ofte med dem i «det samiske hørnet» på Prelaten kro. Sammen med dem var jeg også på samefester. Dette forteller fotograf Ola Røe om hvordan han ble kjent med Sápmi.

Ola Røes fotografiske virke har vært i den mest begivenhetsrike tiden i Sápmi. Utstillingen er en dokumentasjon av den nye tiden i samiske samfunn. Den starter med Alta-kampen- som resulterte i at samenes status som folk i Norge ble styrket. Med dette begynte også for alvor dekoloniseringen og revitaliseringen, med oppblomstringen av samisk kultur. Samene ønsket å bli kvitt koloniseringen og levendegjøre egen kultur.

– Jeg flyttet til Guovdageaidnu-Kautokeino på 80-tallet og bodde der i noen år. Der samarbeidet jeg også med fotograf Harry Johansen, som er same.

Fotograf Ola Røe

Ola Røe

Fotograf Ola Røe er fra Ski, utenfor Oslo. Han har bodd her nord siden 1976. Ola er økobonde og fotograf. Han bor på Selnes gård i Balsfjord, med sin familie og mange slags dyr. Han begynte sin karriere som fotograf i 1979, rett etter at han var ferdigutdannet lærer ved Tromsø Lærerhøgskole. Han dro til Alta for å dekke kampen mot utbygginga av Alta-Kautokeino vassdraget. Det var som frilanser for avisa Nordlys i Tromsø.

Fram til begynnelsen av 90-tallet var han fast frilansfotograf for Dagbladet i Oslo, med base i Tromsø. Han dekket alle slags nyheter fra Nord-Norge som kunne ha landsdekkende interesse – sett fra Oslo.

Fra 1979 til 2016 var Hålogaland Teater – HT hans viktigste oppdragsgiver. Der tok han presse-, program- og plakatbilder. Han fotograferte nesten alle forestillingene til HT i 30 år, ca. 230 teaterforestillinger. Han har også fotografert flere forestillinger for Beaivváš Sámi teáhter i Guovdageaidnu. Stellaris Danseteater i Hammerfest og Sampo Teater i Kirkenes har han også fotografert for.

Ola har opp igjennom årene jobbet mye i hele Sápmi, med samiske journalister og kulturarbeidere. Han har stilt ut bilder med ulike tema, som oljearbeidernes hverdag, nordlyset, nordnorsk landskap og lys. Han produserte på 90-tallet multimediashowet “Nordnorge i åtte årstider”. Den ble presentert på konferanser og kulturarrangement i inn- og utland, med  med live cello og joik.

Han har flere ganger vært med som fotograf på vårflytting med rein fra Finnmarksvidda til kysten.

I 1998 begynte Ola samarbeidet med Jorunn Eikjok som er sosialantropolog og kulturprodusent. De har siden den gang laget flere utstillinger med tema fra Sápmi. Høsten 2013 ble boka deres ”Ni samiske tidsbilder” utgitt på ČálliidLágádus – ForfatternesForlag. Boka ble gitt ut på nordsamisk ”Ovcci sámi áigegova”, på norsk ”Ni samiske tidsbilder” og på engelsk ”Sami Images in Modern Times”. Utstillingen ”11 sámi áigegova” – ”Elleve samiske tidsbilder” – ”Eleven Sami Images in Modern Times” ble i 2017 åpnet som permanent utstilling på Kulturhistorisk museum i Oslo. De har siden den gang laget en dokumentar og utstilling om tradisjonell samisk kunnskap, “Árbediehtu – samisk jordbruk, sauehold og utmarksnæringer”.

HER KAN DU LESE UTSTILLINGSKATALOGEN:

FILM OM HEINI WESSLIN, laget av Ola Røe

Medvirkende:

-Produsent og tekstansvarlig: Jorunn Eikjok.

-Design: Ola Reibo

Utstillingsperiode: 06.02.2023 – 21.04.2023

Utstillingen er støttet av Norsk kulturfond, Fritt ord og Troms og Finnmark fylkeskommune.

Ønsker du å leie denne utstillingen? Les mer her: Info om vandreutstilling Ola_Røe

Maze joavku

Filed Under: Ukategorisert

Footer

Kontakt / Oktavuohta / Contact

Tlf: 777 17 800

post@nordligefolk.no    

Finn veien

Åpningstider
Mandag – fredag: 10.00-15.00

Følg oss / Follow us
FACEBOOK
INSTAGRAM
YOUTUBE

Ressurser
NORDLIGEFOLK.NO
GAISI.NO

Denne siden bruker informasjonskapsler

Copyright © 2025 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Log in