• Skip to main content
  • Skip to footer

Senter for nordlige folkSenter for nordlige folk

  • Norsk
    • English (Engelsk)
    • Samisk
  • Nyheter
  • Museum
  • Utstillinger
  • Hva skjer?
  • Leie lokaler
  • Butikk
  • Om oss
  • English
  • Norsk
  • Samisk

Archives for april 2018

Utstilling: – som spon på hav

22. april 2018 by Torun Olsen

Maleri av Odd Marakatt Sivertsen.

Utstilling: – som spon på hav

Velkommen til åpning av utstillingen -som spon på hav – Fortellinger om Birtavarre gruver fredag 20. april. Utstillingen står fram til 29. juni.

Tid: 20. april kl. 18.00
Sted: Davvi álbmogiid guovddáš OS / Senter for nordlige folk

–som spon på hav, var utsagnet fra en gruvearbeider som jobbet ved Birtavarre gruver. Han sikter til situasjonen arbeiderne havnet i da Verket gikk konkurs, og mange drev rundt i Birtavarre uten noen form for støtte eller hjelp. Vi åpner med foredrag av lokalhistoriker og forfatter Torleif Lyngstad og forfatter og journalist John Gustavsen.

Utstillingen -som spon på hav-. Fortellinger om Birtavarre Gruver er et samarbeid med kunstner og forfatter Odd Marakatt Sivertsen, fra Olderdalen og Davvi álbmogiid guovddáš/ Senter for nordlige folk – Dálá áiggi musea/ Samtidsmuseum. Utstillingens tematikk blir visualisert gjennom fotografi og Sivertsens malerier, som baserer seg på historisk fotomateriale og tilstedeværelse i det gamle gruveområdet.

Utstillingsprosjektet synliggjør en side av Kåfjords nære historie, som omhandler hvordan samfunnsmessige hendelser og påvirkninger utenfra har bidratt til omveltninger og endringer i våre områder. Birtavarre gruver, også kalt Verket, har en sentral plass i Kåfjords nære historie, likevel er gruvedriftens historie lite trukket fram i våre fortellinger. Gruveindustrien, som varte i en 20 års periode, fra 1898 til 1919, var epokegjørende for samfunnsutviklingen spesielt i Indre Kåfjord, og hadde stor innvirkning på lokalmiljøet, både sosialt, næringsmessig og kulturelt. Dette er også historien om et til dels dramatisk spill med menneskeskjebner og ressurser, og fører seg inn i små, nordnorske samfunns historier om avmakt og forhåpninger, vekst og fall. Men, samtidig med erfaringer fra gruvedriften, kom også en gryende selvbevissthet til syne hos mennesker som ble forespeilet nye tider, om de bare forsto å underordne seg det dominerende samfunns elitegrupper. Gruvedriftens virkninger på lokalsamfunn, miljøødeleggelser og arbeiderkamp kom på dagsorden hos lokalbefolkningen.

Hva betød slike endringer sosialt, kulturelt og politisk for lokalbefolkningen og kulturen i et lite samfunn i sårbare naturområder? Utstillingen kan også belyse hva gruvedrift og andre naturinngrep i nordområdene betyr for små, samiske lokalsamfunn i dag, og gi større forståelser for hvordan fornorskningens historier og rettighetskamp spiller inn i nåtiden.

Les mer om Odd Marakatt Sivertsen

Lær mer om Birtavarre gruver på nordligefolk.no

Utstillingen står til 29.06.2018

Se bilder fra utstillingen

Alle foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

Bilder fra Birtavarre Gruver

Filed Under: Ukategorisert Tagged With: Birtavarre, gruver, Kåfjord, Utstilling

Dette skjer sommeren 2018

21. april 2018 by Torun Olsen

Dette skjer sommeren 2018

Utstilling, dans, teater, språkleir, film og festivaler. Sjekk alt som skjer på senteret i sommer, og sett av datoene i kalenderen!

Mai

Utstilling:  -som spon på hav- Fortellinger om Birtavarre gruver
04. Giđđadulvi VII / Vårflom VII, Beaivváš Sámi Teáhter
15. Danseforestilling: Glemt av Simone Grøtte
21. Duodjearena, Samisk språksenter kl. 18-20
31. Seminar: “Fornorskningen i fortid og nåtid, med blikk på en fremtid”

Juni

Utstilling:  -som spon på hav- Fortellinger om Birtavarre gruver
01. Filmvisning: Kaisa´s Enchanted Forest Katja Gauriloff
11. Duodjearena, Samisk språksenter kl. 18-20
27. Manndalen fiskefestival

Juli

4.- 6. Språkleir for barn og unge: 1.-7. klasse
9.-2.  Samisk språkbad under Riddu Riđđu Festivala
12.-15. Riddu Riđđu Festivála

 

Giđđadulvi VII / Vårflom VII

Velkommen til Giđđadulvi VII / Vårflom VII! Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš presenterer den syvende Giđđadulvi-revyen som humoristen og forfatteren Knut Nærum har skrevet tekstene til.

Kultursalen, Senter for nordlige folk 4. mai kl. 21.00.

Danseforestilling: Glemt

GLEMT av Simone Grøtte er en danseforestilling med den brutale nordnorske krigshistorien som bakteppe. Hverdagserindringer, krigens nyanser, smak, lukt og barndomsminner.

Kultursalen, Senter for nordlige folk 15. mai kl. 19.00. Forhåndssalg av billetter: post@nordligefolk.no

OBS! Kun 90 plasser!

Glemt
Glemt. Foto: Mariell Amelie Lind Hansen
Filmvisning: Kaisa´s Enchanted Forest

Kaisa’s Enchanted Forest er en nydelig film som forteller historien om et nordisk folk som nesten er forsvunnet: skoltesamene. Dette hardt prøvede folket er også årets folk på Riddu Riđđu. Benytt muligheten til å bli kjent med deres kultur!

Kultursalen, Senter for nordlige folk 1. juni kl. 19.00.

Fra filmen Kaisas´s Enchanted Forest.
Fra filmen Kaisas´s Enchanted Forest.
Duodjearena

Giellasiida/Samisk språksenter inviterer til ny samiskspråklig arena med duodji som tema.

Giellasiida språksenter, Senter for nordlige folk, 21. mai og 11. juni kl. 18-20.

Språkleir for barn og unge

Meld deg på språkleir med overnattingstur, grilling med mer. Tilbudet er for elever fra 1.-7. klasse som har samisk i fagkretsen. Tilbudet er et samarbeid mellom Giellasiida, Storfjord og Gáisi Språksenter.

Senter for nordlige folk 4.-6. juli. Påmeldingsfrist 20. juni.

Samisk språkbad under Riddu Riđđu festivalen

Kom for å snakke og lære samisk i trivelige omgivelser!

Giellasiida Språksenter tilbyr 4- dagers språkbad i Manndalen. Kurset er for deg som kan noe samisk fra før, men som trenger snakketrening og et større ordforråd.

Senter for nordlige folk 9.-12. juli.

 

Utstillingen – som spon på hav – Fortellinger om Birtavarre gruver står til 29. juni 2018.

Vårt museum og vår gavebutikk holder åpent alle hverdager mellom kl. 10-15.30.

NB! I perioden mai-august er det ikke åpne lørdager.

 

Besøk vår portal: nordligefolk.no

Kaisa´s Enchanted Stories av Katja Gauriloff

Glemt av Simone Grøtte

Greater than ourselves av Anita Lervoll

Filed Under: Ukategorisert

Filmvisning: Kaisa´s Enchanted Forest

20. april 2018 by Torun Olsen

Fra filmen Kaisas´s Enchanted Forest.

Filmvisning: Kaisa´s Enchanted Forest

Kaisa’s Enchanted Forest er en nydelig film som forteller historien om et nordisk folk som nesten er forsvunnet: skoltesamene. Dette hardt prøvede folket er også årets folk på Riddu Riđđu. Benytt muligheten til å bli kjent med deres kultur når vi viser filmen 1. juni!

Tid: 1. juni kl. 19.00
Sted: Senter for nordlige folk
Inngang: 70,-

Utgangspunktet for filmen er den sveitsiske forfatteren Robert Crottets fascinasjon for et folk, som gjennom historien har blitt fratatt landområder og kulturminner. Etter å ha drømt om dem på et tuberkulosesanatorium på 1930-tallet, reiser han nordover, for å leve sammen med skoltesamene i Nord-Finland. Her utvikler han et nært vennskap med matriarken Kaisa, som blant annet gir ham et innblikk i skoltesamenes rike eventyrtradisjon.

Ved hjelp av Crottets bøker, bilder, videoer og lydopptak, har regissør Katja Gauriloff – Kaisas eget oldebarn – både laget en rik familiekrønike og et magisk tidsbilde av et møte mellom to kulturer. Med poetiske animasjoner som viser skoltesamenes legender, og et rikt lydarkiv av Kaisas underfundige personlighet og fortellerstil, er dette blitt et nært og varmt portrett av en tid, et sted og et folk. Kaisa var regissør Katja Gauriloffs oldemor, og en av skoltesamenes siste kulturminnebærere og historiefortellere.

Katja Gauriloff (f. 1972) er en finsk dokumentarskaper med samiske røtter. Hun studerte filmregi ved TAMK i Tampere, Finland og er medeier av produksjonsselskapet Oktober. Hennes forrige dokumentar Canned Dreams ble vist ved Filmfestivalen i Berlin i 2012.

Filmen er tekstet på engelsk.

Originaltittel: KUUN METSÄN KAISA
Regissør: Katja Gauriloff
Manus: Katja Gauriloff
Foto: Heikki Farm
Spilletid: 1 time 22 min
År: 2016
Land: Finland
Produsent: Joonas Berghäll, Satu Majava
Aldersgrense: 15 år
 

Filed Under: Ukategorisert

Seminar: Fornorskningen i fortid og nåtid, med blikk på fremtiden

20. april 2018 by Torun Olsen

Fisker i båt og måser. Foto: Nils Ole Dalvik

Fiskebåt og måker. Foto: Nils Ole Dalvik.

Seminar: Fornorskningen i fortid og nåtid, med blikk på fremtiden

Stortinget har vedtatt at det skal settes ned en sannhets- og forsoningskommisjon som skal se på hvilke konsekvenser fornorskningen av samer og kvener har hatt, og fremdeles har. Vi ønsker å være en aktiv part i denne prosessen, og starter med et seminar med tittelen: Fornorskningen i fortid og nåtid, med blikk på fremtiden. Forsoning i vår kontekst.

Hvilke krefter er tilstede som gjør at fornorskningens strukturelle mekanismer fortsatt virker?

Myndighetenes harde fornorskningspolitikk fikk store konsekvenser for den sjøsamiske og den kvenske/finske befolkningen i Nord-Troms, spesielt kom den språklige og kulturelle fornorskningen langt. Andre verdenskrig med evakuering og nedbrenning av Nord-Troms bidro til et tidsskille materielt, økonomisk og kulturelt, da norske nasjonale verdier ble ansett som mer formålstjenlig i det samfunnet som skulle bygges opp igjen.

Historiske, kulturelle og politiske prosesser virker inn på menneskers verdensbilder og levemåter og bidrar til hvordan vi ser og forstår oss selv, og verden omkring oss. En forutsetning for å stå stødig i egen identitet og egen kultur, er kunnskaper om- og å akseptere fortiden. Økt kunnskap og bevisstgjøring vil også bidra til større forståelse mellom mennesker og mellom folkegrupper.

Nord-Troms regionens etniske mangfold, fornorskning, evakuering og nedbrenning, læstadianisme og dagens revitalisering av samisk og kvensk kultur er viktige elementer i dette.

Vi har invitert inn innledere som i kan bidra å sette fornorskningen inn i en større samfunnsmessig sammenheng, og lokale tidsvitner som vil formidle sine fortellinger, erindringer og opplevelser (se vedlagt program).

Seminaret er et samarbeidsprosjekt mellom Gáivuona suohkan/Kåfjord kommune/Kaivuonon komuuni og Davvi álbmogiid guovddáš/ Senter for nordlige folk.

Seminaret er åpent for alle.

Program for dagen

10:00 – 10:15             Velkommen. Kulturelt innslag.

Innledning til temaet: Fornorskningen i fortid og nåtid, med blikk på fremtiden. Forsoning i vår kontekst.

10:15 – 11:00             Ivar Bjørklund, Professor i kulturvitenskap, UiT Norges arktiske universitet.

11:00 – 11:45             Anne Dalheim Eriksen. Tidligere leder av Samisk kirkeråd.

Kort kaffepause

11:45 – 12:30             Torjer Andreas Olsen, Førsteamanuensis senter for samiske studier, UiT Norges arktiske universitet

12:30 – 13:20            Lunsj

13:20 – 13:30            Kulturelt innslag

Innlegg fra lokale tidsvitner:

13:30 – 13:45             Eliva Henriksen

13.45 – 14:00             Svein Peter Pedersen

14:00 – 14:15             Borgny Elvenes

14:15 – 14:30             Oddvar Ørnebakk

14:30 – 14:50             Kaffepause

14:50                           Samtale om temaet mellom innledere, lokale tidsvitner og tilhørere, ledet av Ivar Bjørklund

 

Seminaret blir tolket fra nordsamisk til norsk dersom behov.

Med forbehold om programendringer.

Fra filmen Kaisas´s Enchanted Forest.

Filmvisning: Kaisas Enchanted Forest

Maleri av Odd Marakatt Sivertsen.

Utstilling: – som spon på hav

Filed Under: Ukategorisert Tagged With: fornorskning, Seminar

Glemt til Kåfjord!

15. april 2018 by Torun Olsen

Glemt. Foto Mariell Amelie Lind Hansen

Endelig kommer Glemt til Kåfjord!

Sett av kvelden 15. mai! Da kommer danseforestillingen Glemt av Simone Grøtte til Kåfjord. Siden premieren har Glemt blitt spilt for utsolgte hus overalt hvor den har blitt fremført. 

GLEMT av Simone Grøtte
Spilledato: Tirsdag 15. mai kl.19.00
For billetter: Send e-post til: post@nordligefolk.no eller kjøpes i døra. NB! Begrenset antall plasser!
Pris: Ordinær: 250,- Honnør: 220,-

Både anmeldere og publikum har trykket danseforestillingen av Simone Grøtte til sitt bryst, og siden premieren har den blitt spilt for utsolgte hus overalt hvor den har blitt fremført. 

GLEMT er erindringer om krig, om å miste, om å glemme, om å forsøke å reise seg igjen. Sett av kvelden 15. mai, og husk at det er begrenset med plasser.

Jeg spør bestefar hvilken lyd han husker best fra krigen. Han svarer «luken som skalkes igjen over oss når torpedoalarmen går.» Bestefar forteller at han som 11-åring ble hentet i hjemmet sitt og tvangsevakuert med den tyske båten Karl Arp. Hvorfor hadde jeg ikke hørt om dette før? Hvorfor hadde jeg ikke spurt?

GLEMT er en danseforestilling med den brutale nordnorske krigshistorien som bakteppe. Hverdagserindringer, krigens nyanser, smak, lukt og barndomsminner. Forestillingen tilnærmer seg den store krigen gjennom det lille menneskets erfaringer. GLEMT er erindringer om krig, om å miste, om å glemme, om å forsøke å reise seg igjen.

Både anmeldere og publikum har trykket GLEMT til sitt bryst, og under forestillingens premiere på Festspillene i Nord-Norge kom det både tårer og trampeklapp fra publikum – og seksere fra anmelderne. Nå kommer GLEMT endelig til Kåfjord!

«GLEMT er en gjennomgripende kunstopplevelse. Så sterk. Så heftig. Så vakker. Så viktig. Og så godt sydd sammen at det bare er å klappe i hendene. Lenge. Alle trenger å se GLEMT.»
– Anki Gerhardsen, Nordlys. Terningkast 6

Glemt
Glemt. Foto: Mariell Amelie Lind Hansen

Medvirkende:
Co-produsert av Festspillene i Nord-Norge
Konsept, regi og koreografi: Simone Grøtte
Dansere: Dag Rune Sjøli, Hanne Svenning, Karianne Andreassen, Åsne Storli og Antero Hein.
Komponist og lyddesign: Herman Rundberg
Scenografi: Mari Lotherington
Kostymedesign og søm: Caroline Evju og Else Ciljan Jakobsen
Lysdesign: Tor Ditlevsen
Regikonsulent: Katrine Strøm
Historisk konsulent: Arvid Petterson
Maskedesign: Ole Elias Høve
Fotograf: Mariell Amelie Lind Hansen
Musikere: Strykere fra Nordnorsk Symfoniorkester, Kristian Olstad og Herman Rundberg
Vokal: Ola Bremnes, Mari Boine, Inger Márja Eira, Samisk Samspillgruppe og Herman Rundberg

Filed Under: Ukategorisert

Vi har fått ny daglig leder

10. april 2018 by Torun Olsen

Vi har fått ny daglig leder

Terje Ansgar Eriksen er ansatt som ny daglig leder ved Senter for nordlige folk. Eriksen kommer fra Birtavarre i Kåfjord, og er bosatt i Nordreisa.

Eriksen jobber nå som daglig leder ved arbeids- og inkluderingsbedriften Nordtro AS i Sørkjosen. Han har tidligere jobbet blant annet som logistikk leder for World Food Programme og logistikk offiser for UNICEF.

Stillingen som daglig leder ble lyst ut etter at Henrik Olsen på nytt ble valgt inn i Sametingsrådet etter valget i 2017, og dermed ble politiker på fulltid.

– Å finne en ny daglig leder har vært en lang prosess. Vi er svært glade for at Terje har takket ja til jobben, og jeg er sikker på at vi har fått en leder fra øverste hylle, sier styreleder ved Senter for nordlige folk Marit Anne Hauan.

Eriksen vil være på plass ved senteret etter sommerferien.

Filed Under: Ukategorisert

  • Page 1
  • Page 2
  • Go to Next Page »

Footer

Kontakt / Oktavuohta / Contact

Tlf: 777 17 800

post@nordligefolk.no    

Finn veien

Åpningstider
Mandag – fredag: 10.00-15.00

Følg oss / Follow us
FACEBOOK
INSTAGRAM
YOUTUBE

Ressurser
NORDLIGEFOLK.NO
GAISI.NO

Denne siden bruker informasjonskapsler

Copyright © 2025 · Genesis Sample on Genesis Framework · WordPress · Log in