Mii leat dás – vi er her! – Fortellinger om fornorskningen
Filmpremiere og bokpresentasjon stod på programmet da det ble arrangert kulturkveld på Senter for Nordlige folk i Manndalen i helga. Over 100 publikummere møtte fram.
Kulturkvelden var et samarbeid mellom senteret og Samepolitisk utvalg i Kåfjord kommune, og arrangementet er et av flere arrangement med fornorskningen som tema. Sannhetskommisjonen har i disse dager startet opp sitt virke, og ved senteret vil det de kommende årene være en rekke seminarer og aktiviteter som knyttes opp mot sannhetskommisjonens arbeid.
Filmpremiere – Manndalen fra samisk til norsk
Filmskaper Roger Manndal vokste opp i en bygd som tilsynelatende var norsk. I filmen «Manndalen fra samisk til norsk» formidler han gjennom en rekke intervjuer hva som skjedde da det samiske språket og kulturen forsvant fra bygda.
– Jeg har selv vokst opp i Manndalen, og kjenner til følelsen av å verken være fullgod nordmann eller fullgod same, fortalte filmskaperen.
Filmen, som er laget i samarbeid med Senter for nordlige folk, ble godt mottatt av publikum, og flere av scenene lokket fram latter – og ikke minst undring. Intervjuene som er gjort i filmen gir gode tidsvitner på hvordan fornorskingsprosessen har virket inn, og hvordan den fortsatt påvirker folket i bygda.
Ny bok om fornorskningen
Forfatteren Ellen Thorsdalen, opprinnelig fra Skibotn, presenterte sin nye bok «Mors døtre». Denne kvelden gikk forfatteren igjennom sin bakgrunn med en kvensk far og en samisk mor, og beskrev hvordan hun hadde arbeidet med boka. Hun leste også utdrag fra boka. Tema for boka er fornorsking og ensretting som møter samiske og kvenske barn i Nord-Norge når de begynner på skolen på 1930-tallet. I denne romanen møter døtrene to språkverdener. I hjemmet foregår all samtale på samisk. På skolen møter de kun norsk fordi lærerne har sine retningslinjer å følge. Enkelte av lærerne viser ingen pedagogisk innsikt, ikke en gang når små sjuåringer møter opp til første skoledag. Noen trosset likevel taperstempelet som skolen hadde gitt dem. I romanen følger vi fem søsken fra barn til voksenlivet.
Sametinget og sannhetskommisjonen
Sametinget følger naturligvis tett på sannhetskommisjonens arbeid, og rådsmedlem Henrik Olsen holdt et innlegg der han beskrev Sametingets forventninger til utvalget, men også hvordan de samiske sentrene kan ha en rolle å spille i forhold til dette. For å illustrere sitt poeng tok Henrik Olsen i bruk debattinnlegg fra Nordlys fra tidlig 1900-tall hvor en lærer i Olderdalen hadde satt sinnene i kok.