Filmen Inger Ellen Baal "Eallin" til Norges største festival for dokumentarfilm
Ørjan Marakatt Bertelsens film «Inger Ellen Baal – Eallin» vises fredag 22. april på dokumentarfilmfestivalen i Volda. I filmen, som er laget i samarbeid med Senter for nordlige folk, møter vi Inger Ellen Baal, som ble fratatt sitt livsgrunnlag som følge av utbygginga Guolášjohka Kraftverk i Kåfjord for over 50 år siden.
Av Torun O. Wernberg
Den norske dokumentarfilmfestivalen i Volda er den største og eldste festivalen for norsk dokumentarfilm. Festivalen beskrives som en boltreplass for norske filmskapere, og har som målsetting å vise det beste av norsk dokumentarfilm.
– Det er både artig og spennende å få være en del av det offisielle programmet til festivalen. Her er det folk med mange ulike roller innen dokfilm. Jeg er selvsagt veldig spent på tilbakemeldingene på filmen, sier filmskaper Ørjan Marakatt Bertelsen.
Utbyggingen av Guolášjohka Kraftverk i Kåfjord for over 50 år siden fikk store og negative konsekvenser for naturen og reindrifta. Blant annet Baal-familien sommerbeite her. I filmen blir vi kjent med Inger Ellen Baal (90) som er født og oppvokst på vidda. Hun forteller om hvordan livet har artet seg før og etter at hennes familie ble fratatt sitt beiteland, og dermed mistet sitt levebrød som følge av utbygginga.
– Selv om dette er et portrett av Inger Ellens liv, tar det også for seg et stort tema, som konsekvensene av naturinngrep, tap av rettigheter og livsgrunnlag, sier Markatt Bertelsen.
Arbeidet med filmen startet opp i 2019 i samarbeid med Senter for nordlige folk, og hadde premiere på senteret i desember 2021.
– Med tanke på budsjettet er det nesten utrolig at det i det hele tatt ble en film av dette. Allerede for mange år tilbake la jeg merke til den lille, koftekledde dama, som reiste seg og snakket sin sak på ulike seminarer, blant annet på Riddu-festivalen. Hun hadde en viktig historie å fortelle, sier Markatt Bertelsen.
Bertelsen har brent for prosjektet, og i samarbeid med senteret ble det søkt om midler til å gå i gang med dokumentarfilmen. Sametinget, Kulturrådet og Kåfjord kommune har bidratt med støtte.
– Det er stort at denne viktige historien nå vises for et større publikum i Volda. Gjennom Inger Ellens historie får allmennheten innblikk i reindriftas tilstedeværelse og betydning for kystområdene, og de negative konsekvensene av de store naturinngrepene, som Goulas-utbygginga er et eksempel på, sier museumsleder Kjellaug Isaksen ved Senter for nordlige folk.