Åpning av utstilling: Riebangolli / kråkesølv i samisk klestradisjon
I tre år har duojár Jorunn Løkvold fra Manndalen, fordypet seg i riebangolli / kråkesølv som stipendiat ved Norsk Håndverksinstitutt. 4. september viser hun fram sitt arbeid gjennom en utstilling på Davvi álbmogiid guovddáš / Senter for nordlige folk.
Når: 4. september
Hvor: Davvi álbmogiid guovddáš / Senter for nordlige folk, Galleriet
Tid: kl. 18.00
Utstillingsperiode: 4. – 18. september
– Riebangolli er det samiske navnet som jeg kjenner fra min barndom for kråkesølv. Min mor viste meg dette når vi gikk tur i fjellet der vi bor. Det var en nydelig ”stein” som glitret og skinte, det lignet på sølv, så vi plukket det og beholdt som vår skatt, forteller Løkvold.
Ikke så rart at det var nettopp kråkesølvet hun valgte å ha et spesielt blikk på, da hun ble valgt ut som stipendiat ved Norsk Håndverksinstitutt.
Nå er Løkvold klar for å vise fram sitt arbeid og sine funn gjennom utstillingen: Riebangolli / kråkesølv i samisk klestradisjon.
Samene har brukt kråkesølv som dekor langt tilbake i tid. I sollys glitrer kråkesølvet som nypusset sølv, og har derfor kanskje blitt brukt som erstatning for nettopp sølv. Vi finner beskrivelser av bruk av kråkesølv i samenes drakter og tilbehør helt tilbake til 1700-tallet. Belter, koftekrager, dorkekantinger, vesker og skrin med mer, ble dekorert med kråkesølv. I lang tid var teknikken forsvunnet fra vårt område, men på 80-tallet ble den tatt i bruk igjen i forbindelse med revitalisering av kystsamisk klestradisjon.
Laget kopi av gammelt belte
Løkvold har tilbrakt timer på museer, der hun blant annet har studert bruken av kråkesølv i gamle belter. Dokumentasjonen om bruk, sted og teknikk er svært sparsommelig, og dette har til tider vært utfordrende.
– Jeg har målt og tegnet av mønstrene, og jeg har også sydd kopi av et gammelt belte. Under arbeidet tenkte jeg mye på arbeidsforholdene til de som sydde beltene. På hvilke redskaper og lysforhold de hadde når de klippet og skjærte de bitte de små bitene og sydde de bitte små stingene.
I mars i år var Løkvoldi Lovozero, eller Lujávri, for å finne ut mer om Kola-samenes duodjetradisjoner. Hun fikk bekreftet at også de har tradisjon med bruk av kråkesølv som dekor.
– Dette har vært tre spennende og lærerike år, der jeg har fått anledning til å fordype meg grundig i ulike tradisjonelle teknikker og materialer. Den kunnskapen og kompetansen jeg har fått har gjort meg tryggere i mitt fag, sier Løkvold.
Om duojár Jorunn Løkvoll
- fra Manndalen i Kåfjord
- driver syverkstedet Sáve design, lokalisert i Manndalen
- tok svennebrev som Tekstil duojár i 2014
- har holdt en rekke kurs i duodjifaget
- stipendiat ved Norsk Håndverksinstitutt i 2016-2019