Utstilling: – som spon på hav
Velkommen til åpning av utstillingen -som spon på hav – Fortellinger om Birtavarre gruver fredag 20. april. Utstillingen står fram til 29. juni.
Tid: 20. april kl. 18.00
Sted: Davvi álbmogiid guovddáš OS / Senter for nordlige folk
–som spon på hav, var utsagnet fra en gruvearbeider som jobbet ved Birtavarre gruver. Han sikter til situasjonen arbeiderne havnet i da Verket gikk konkurs, og mange drev rundt i Birtavarre uten noen form for støtte eller hjelp. Vi åpner med foredrag av lokalhistoriker og forfatter Torleif Lyngstad og forfatter og journalist John Gustavsen.
Utstillingen -som spon på hav-. Fortellinger om Birtavarre Gruver er et samarbeid med kunstner og forfatter Odd Marakatt Sivertsen, fra Olderdalen og Davvi álbmogiid guovddáš/ Senter for nordlige folk – Dálá áiggi musea/ Samtidsmuseum. Utstillingens tematikk blir visualisert gjennom fotografi og Sivertsens malerier, som baserer seg på historisk fotomateriale og tilstedeværelse i det gamle gruveområdet.
Utstillingsprosjektet synliggjør en side av Kåfjords nære historie, som omhandler hvordan samfunnsmessige hendelser og påvirkninger utenfra har bidratt til omveltninger og endringer i våre områder. Birtavarre gruver, også kalt Verket, har en sentral plass i Kåfjords nære historie, likevel er gruvedriftens historie lite trukket fram i våre fortellinger. Gruveindustrien, som varte i en 20 års periode, fra 1898 til 1919, var epokegjørende for samfunnsutviklingen spesielt i Indre Kåfjord, og hadde stor innvirkning på lokalmiljøet, både sosialt, næringsmessig og kulturelt. Dette er også historien om et til dels dramatisk spill med menneskeskjebner og ressurser, og fører seg inn i små, nordnorske samfunns historier om avmakt og forhåpninger, vekst og fall. Men, samtidig med erfaringer fra gruvedriften, kom også en gryende selvbevissthet til syne hos mennesker som ble forespeilet nye tider, om de bare forsto å underordne seg det dominerende samfunns elitegrupper. Gruvedriftens virkninger på lokalsamfunn, miljøødeleggelser og arbeiderkamp kom på dagsorden hos lokalbefolkningen.
Hva betød slike endringer sosialt, kulturelt og politisk for lokalbefolkningen og kulturen i et lite samfunn i sårbare naturområder? Utstillingen kan også belyse hva gruvedrift og andre naturinngrep i nordområdene betyr for små, samiske lokalsamfunn i dag, og gi større forståelser for hvordan fornorskningens historier og rettighetskamp spiller inn i nåtiden.
Les mer om Odd Marakatt Sivertsen
Lær mer om Birtavarre gruver på nordligefolk.no
Utstillingen står til 29.06.2018