Formidler Čáhput / Svartskogen gjennom kultursti
Čáhput / Svartskogen i Manndalen ble etter dom i høysterett i 2001 kjent som det første kollektiveide landområdet i Norge. Nå skal områdets historie gjøres kjent gjennom kultursti.
At krigshelten Jan Baalsrud tilbrakte lang tid i Svartskogen da han flyktet fra tyskerne under andre verdenskrig, er viden kjent. Men Svartskogen inneholder mye mer enn den kjente Baalsrudhula.
Folket i Manndalen har alltid høstet av naturressursene i området, med eller uten statens tillatelse. Svartskogen blir blant annet brukt til beite, slåttemark, vedhogst, og i nyere tid til seterdrift og rekreasjon. Kampen mot staten hadde vart i over hundre år, da manndalingene vant en historisk seier over staten i 2001. Basert på «alders tids bruk» ble de tilkjent både bruks- og eiendomsrett til området. Dommen har blitt beskrevet som en stor seier for samiske rettigheter, og et paradigmeskifte i sameretten, idet Høyesterett vektlegger samisk bruk og samisk sedvane i anvendelsen av norsk rett. I dag er det Čáhput Siida som forvalter eiendomsretten på vegne av befolkningen.
Gjennom så lang tids bruk har selvsagt mange historiske begivenheter funnet sted i Svartskogen. Nå skal en kultursti med blant annet infoskilt og lydbokser formidle hendelser, stedsnavn, kulturminner og fortellinger fra området.
Prosjektet er igangsatt Davvi álbmogiid guovddáš / Senter for nordlige folk i samarbeid med Čáhput Siida, Giellasiida / Samisk språksenter og Nord-Troms museum. Prosjektet er støttet av Samtinget.
En spesiell historie
Prosjektleder Tor Mikalsen har mye erfaring fra arkeologisk arbeid og innsamling av stedsnavn og tradisjonskunnskap.
– For meg er det veldig flott å få jobbe med et prosjekt om historien i hjembygda. Jeg har farta en del i dalen på ski, etter blåbær og på sauleiting. Čáhput har en veldig spesiell historie, som er viktig å formidle. Det har skjedd flere historiske begivenheta innenfor et ganske lite område der oppe, sier Tor Mikalsen.
Prosjektet vil bidra til å gjøre området mer kjent og tilgjengelig for både lokalbefolkningen og tilreisende.
Det er blant annet registrert over 30 samiske stedsnavn i området. Navnene er knyttet til bruk, tradisjon og tro. Svekkelsen av det samiske språket har gjort at mange av navnene er i ferd med å gå i glemmeboka. Gjennom dette prosjektet vil navnene gjøres kjent og videreføres til nye brukere. Prosjektet vil også avdekke og registrere ytterligere stedsnavn og kulturminner i området.
Les mer om Svartskogen på nordligefolk.no
Med rett til å ta seg til rette, UiT
Seiersfest i Svartskogen, Nordlys
I denne bygda får alle gratis ved, abcnyheter