Signerer historisk avtale – samisk kulturarv vender hjem
Onsdag 19. juni underskrives en historisk avtale om tilbakeføring av rundt 1600 gjenstander fra Norsk Folkemuseum og Kulturhistorisk museum til de samiske museene i Norge. Signeringen finner sted på på RDM-Kautokeino bygdetun i Guovdageaidnu/Kautokeino
Dette skjer på dagen 7 år etter at samarbeidsavtalen om tilbakeføring av gjenstandene ble undertegnet i Karasjok 19. juni 2012. Avtalen skal undertegnes av Sametingspresident Aili Keskitalo, direktørene fra de to norske museene og representanter for de samiske museene. Daglig leder Terje Ansgar Eriksen underskriver avtalen på vegne av Dálááiggi musea– Samtidsmuseet, ved Davvi álbmogiid guovddáš – Senter for nordlige folk.
Bååstede – tilbakeføring av samisk kuturarv
Tilbakeføringsprosjektet fikk navnet Bååstede- tilbakføring av samisk kulturarv. Et viktig utgangspunkt har vært retten til å forvalte og formidle sin egen kulturarv på egne premisser.
På 1800- 1900-tallet ble det samlet inn 4200 gjenstander fra hele Sápmi til Universitetets Etnografiske museum i Oslo, som senere ble del av Kulturhistorisk Museum. Gjenstandene ble etter hvert deponert til Norsk Folkemuseum. Denne samiske samlingen i Oslo ble i hovedsak innsamlet før man hadde egne samiske institusjoner.
Kommer hjem
Gjenstandene skal nå innlemmes i sine opprinnelige språk- og kulturmiljø, og slik blant annet bidra til revitalisering av duodji og språk. De vil være en viktig kunnskapsbase for det samiske folk, som gjennom tidene har mistet mye som følge av fornorskning og krig. Håpet et at prosjektpartnerne etter endt tilbakeføring kan ha bedre forutsetninger for å arbeide i fellesskap med forskning og formidling.
Når avtalen nå signeres er prosjektets første del gjennomført. Det er fremdeles behov for midler til oppgradering av magasiner og utstillingsrom ved de samiske museene, og også til styrking av kompetanse til å håndtere gjenstandene. Alt dette må på plass før kulturarven kan vende hjem.