Vil dokumentere samiske navnetradisjoner
Tidligere var det vanlig å sette foreldrenavn foran egennavn når man omtalte en person på samisk. Tor Mikalsen fra Kåfjord ønsker å dokumentere denne navnetradisjonen før den forsvinner helt. Resultatet skal blant annet formidles i samarbeid med Senter for nordlige folk via portalen nordligefolk.no.
Tekst: Torun Olsen Wernberg
– Min bestemor Hansine Mikalsen, ble kalt for Málu Sina etter sin mor Málu. Min far ble kalt for Málu Sina Hjalmar, etter både sin bestemor og mor, forteller Tor Mikalsen.
Han mener personnavn er en sentral og viktig del av immateriell kultur, og ønsker derfor å sørge for at tradisjonen blir dokumentert så langt det lar seg gjøre. Sametinget og Troms og Finnmark fylkeskommune har støttet prosjektet, og nå er han klar til å gå i gang.
– Tradisjonen med å bruke mors eller fars navn foran personens navn er velkjent i samisk kultur. I Nord-Troms er denne tradisjonen i ferd med å forsvinne. Den yngste personen jeg kjenner med som har slikt navn er over 65 år. Fram til omkring andre verdenskrig hadde omtrent alle personer i bygda Manndalen, og sikkert også andre samiskspråklige bygder, et slikt navn, sier Mikalsen.
Til tross for at denne navnetradisjonen har vært svært utbredt i samiske områder, er det ikke gjort grundige undersøkelser eller dokumentasjon av dette tidligere. Tradisjonen har i stor grad vært et muntlig fenomen, og kallenavnene er sjelden eller aldri skrevet ned.
Ukjent for sambygdingene
– Selv om de fleste hadde et samisk muntlig navn, hadde alle samtidig et norsk, «offisielt» navn, som ble brukt dåp og offentlige dokumenter. En interessant detalj er at det norske navnet i mange tilfeller var ukjent for sambygdingene, forteller Mikalsen.
Mikalsen sier videre at forfattere som har vært innom denne tradisjonen, skriver at fars navn er mest brukt og at mors navn bare unntaksvis settes foran egennavnet.
– En foreløpig undersøkelse som jeg har gjort i Manndalen, viser at mors navn er brukt minst like mye som fars navn, opplyser Mikalsen.
Innsamlingen og dokumentasjonen vil i hovedsak skje gjennom intervjuer med personer som kjenner til navnetradisjonene.
– Hovedvekten vil ligge i Kåfjord, men jeg vil også forsøke å finne informanter fra Lyngen og Storfjord, sier Mikalsen.
Resultatet av prosjektet skal formidles via nettsiden nordligefolk.no, som drives av Senter for nordlige folk. Mikalsen tror dette vil være interessant for alle som er opptatt av samisk kultur og historie, og håper spesielt å nå barn og unge.
– Jeg ser for meg at barn og unge kan få en direkte tilknytning til navn i prosjektet, ettersom det kan være snakk om besteforeldre eller oldeforeldre. Prosjektet kan også gi et nytt innblikk i hvor sterkt fornorskningen har virket i kystområdene. Folk byttet navn, og på mange måter også identitet, forteller Mikalsen.
Har du tips eller informasjon om navnetradisjonene? Da vil Tor Mikalsen gjerne høre fra deg. Du kan kontakte han på telefon 993 26 744 eller via mail tor.mikalsen@gmail.com.