Vil gi en stemme til de språkløse
Språk kan ikke fanges med kamera, men i utstillingen De språkløse, kan du lett kjenne på frustrasjonen, sårbarheten og identitetskrisen som tap av språk og kultur kan føre til. Her møtes Grønland og Sápmi med sine likheter og ulikheter, fanget av linsene til urfolkskvinnene Jukke Rosing og Marte Lill Somby.
Av Torun O. Wernberg
Hva: Utstilling: De språkløse
Hvor: Davvi álbmogiid guovddáš/ Senter for nordlige folk
Utstillingsperiode: 23. april – 30. juni
Marte Lill Somby er samisk, men snakker norsk. Jukke Rosing er grønlender, men snakker dansk. Begge er etterkommere av reindriftsfamilier, men ingen av dem har fått ta del i kulturen.
Sammen står de bak utstillingen De språkløse, der de gjennom sine fotografier ønsker å indentifisere de språkløse og gi dem en stemme. Resultatet har blitt en vakker utstilling som utrykker sårbarhet, identitetskrise, søken etter svar og behov for aksept. Fra 23. april til 30. juni kan du oppleve utstillingen på Davvi álbmogiid guovddáš / Senter for nordlige folk.
– For oss har det vært viktig å fortelle deler av vår felles historie på tvers av land og kultur. Vi er begge urfolkskvinner og er etterkommere av reindriftsfamilier, sier billedkunstner Marte Lill Somby.
Marte og Jukke møtte hverandre tilfeldig under Nuuk Nordiske 2017, der de begge var invitert til å delta. De beskriver at de ble dratt mot hverandre.
– Vi fant flere fellesnevnere, blant annet at vi begge hadde mistet et språk og historien om reindrift på Grønland, som også er veldig lite kjent. Det ble naturlig for oss å starte et samarbeid som handler om identitet, om hvem vi er og hvor vi kommer i fra, forteller Marte.
I prosjektet ønsket de å undersøke stedet hvor deres forfedre holdt til i forskjellige perioder av sine liv. I Itennera, langt inne i Nuukfjorden på Grønland, fant de en felles link.
Martes oldefar Ole Nils Ravna, gikk med Fridtjof Nansen over Grønlands innlands-is i 1888. I 1905 reiste han tilbake til Intennera for videre undersøkelser om egnede reinbeiteområder. 50 år senere valgte Jukkes bestefar Jens Rosing, som også er en kjent multikunstner, å reise til Norge og Finland for å lære seg den samiske levemåten med reindrift. Formålet med reindrift på Grønland var å øke kjøttproduksjonen for innlandsmarkedet. Rosing startet prosjektet med å få de norske/samiske reinene til landet. Han avsluttet sitt bidrag i overgangen 1960. Samme år kom Martes onkel Anders/Ande Somby til Grønland for å gjete rein i to år Itinnera.
Marte og Jukkes felles historier, sårbarhet for manglende språk og søken etter svar og aksept blir i utstillingen visualisert gjennom fotografier. Begge kommer med sitt budskap om hvem de er, og også hvordan de ser hverandre.
– Vi håper at bildene kan være en tankevekker på hva som har skjedd gjennom generasjoner, og vi håper at historien om reindrifta på Grønland blir mer kjent. Det ble viktig å sette et bilde på fornorskningen og fordanskningen. Hva som er blitt borte underveis av levemåte og språk. Og samtidig vise vår sårbarhet, avslutter Marte Lille Somby.
Utstillingen står på Davvi álbmogiid guovddáš / Senter for nordlige folk fram til 30. juni 2021.